Bull marked og svakere dollar

Bull marked og svakere dollar

Onsdag 10.08.2022 var en volatil dag for aksje, indeks, krypto- og valutamarkedet. Det var en dag utenom det vanlige i 2022. Det var en dag som ble feiret av mange. Det var en dag nemlig hvor aksje- og kryptomarkedet skjøt til værs (bull-run), i mens den amerikanske dollaren ble svekket kraftig.

 Oksefontenen på Sagene i Oslo. For nå later vi som at den representerer bull-markedet.

 

For mange grundere og investorer i Norge, er en sterk dollar en utgift i seg selv. På kun et år har en dollar vært verdt mellom 8.19 NOK på sitt laveste, og nikket på 10.2 NOK på sitt sterkeste, denne sommeren. 2kr økning per dollar på under et år har vært et tilbakeslag for alle som handler i dollar. 

Meget kort forklart har dollaren vært nokså avhengig av Federal reserve (amerikanske sentralbanken) sine rentehevinger og dens prediksjoner. Fra juni til juli var inflasjonstallene synkende og lavere enn ekspertenes forventninger. Dette ga mange håp om at styringsrenten ikke trenger å ha like aggressive rate som de to foregående. Dette resulterte i en god dag for risikable assets som aksje- og kryptomarkedet, mens dollaren og obligasjonsrenter falt i diagonal retning. 

Låse dollaren

En ting vi har lært er at valutamarkedet er vært alt for volatilt siden tiår skiftet, og dette gjør det vanskelig å planlegge eventuelle kjøp. Å være for avhengig av dollaren kan sette dine planer i sjakk. Det finnes løsninger som kan skåne deg fra denne type uforutsigbarhet. Å "låse" dollaren er en av dem. Det vil si at hvis du besitter mye norske kroner, veksler du disse til dollar og har dem på en utenlandsk konto.

chart usd til nok

USD - NOK graf de siste to dagene. Et stort dropp fører til at det blir billigere for deg å importere varer.

 

Kjøpe masse nå?

I disse usikre tider er det blitt vanskelig å forholde seg til stabilitet. Dollaren er et prakteksemplar. Derfor er det komplisert å spå dens fremtidige gang. Noen mener at dollaren vil kraftig svekkes over tid for mange grunner. En av dem er BRICS (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) planer om å handle med en valuta som er tilknyttet gull og andre naturressurser. Dette vil svekke dollaren direkte ettersom de nevnte landene er blant de største økonomiske landene i verden. Hvis de slutter å bruke dollar vil valutaen bli mindre ettertraktet.

En annen årsak for at mange tviler på dollarens fremtid er sentralbankens masseprinting. Å stimulere markedet med masse printa penger senker valutas verdi. Likevel må man ikke glemme at dollaren fortsatt er den globale reserve valuta og har en svært sterk posisjon i globale økonomien. Den amerikanske regjeringen har fortsatt statskassene de kjøpte tilbake fra bankene og har en sterk evne til å selge dem i fremtiden.

Det et par grunner til at den amerikanske sentralbanken sannsynligvis ikke vil lette opp. Faktumet er at de ønsker å se måneder med bevis på at prisene faller. Mer spesifikt trenger den at kjerneinflasjonen (inflasjon som ekskluderer energi- og matpriser fra beregningene)  konsekvent faller, noe som definitivt ikke skjer ennå. Kjernekonsumprisene steg 0,3 % fra juni til juli. For det andre stiger lønningene fortsatt i et historisk raskt tempo. Det kan ha fått sentralbanken til å bekymre seg for en "lønnsprisspiral", der økende levekostnader presser opp etterspørselen etter høyere lønn, noe som fører til mer disponibel inntekt og til slutt høyere inflasjon.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar